Mirjam Nuver

Hoedenontwerpster

Deels leerde Mirjam het vak van haar moeder, zij is hoedenmodiste en inmiddels meer dan 40 jaar in dat vak werkzaamVoor haar afstudeerproject als grafisch vormgever (Academie Minerva 1985) ontwikkelt zij een campagne voor het dragen van de hoed. Onderdeel van het afstudeerwerk waren een aantal zelfontworpen hoeden. Daar liggen haar eerste stappen als hoedenontwerpster.

Na een postacademische opleiding (modevormgeving en strategie) aan de ABK in Arnhem, besluit Marjan zich alleen nog te gaan bezighouden met het ontwerpen en maken van hoeden. Beïnvloed door de ervaringen in de winkel van haar moeder is zij zich bewust geworden van het belang van draagbaarheid en functionaliteit. In 1991 ontwerpt zij haar eerste serie-collectie. Zij zoekt naar vernieuwing, andere vormgeving en een jongere uitstraling die mensen weer kan enthousiasmeren om hoeden te gaan dragen. Hoeden voor speciale gelegenheden, voor iedere dag, tegen zon, kou en regen of “just for fun”.
In haar collecties maakt zij gebruik van klassieke hoedenmaterialen zoals vilt, sisal en stro. Haar technieken zijn echter innovatief en impulsief, veel modellen worden op een moulage achtige wijze gemaakt of ontworpen. Vouwen, knippen, kreuken en scheuren zijn deel van dit proces. Het resultaat heeft vaak een grafische uitstraling. Vaak kan de drager zelf iets aan de vorm toevoegen, door het model te draaien, te vouwen of te keren. Ritsen, drukknopen en soepelheid van het materiaal geven hier aanleiding toe.

Soms werkt Mirjam samen met ontwerpers van breisels of dessins. Nieuwe mogelijkheden als 3d print technieken volgt zij met grote interesse. Evenals oude en traditionele technieken die van toepassing kunnen zijn op haar werk. Extravagante ontwerpen en unica die zij maakt voor shows en exposities vormen een inspiratie voor nieuwe ontwerpen in de seriecollectie. Alle hoeden worden in eigen atelier met de hand geproduceerd wat ook zorgt voor nieuwe impulsen en ideeën.

De hoeden van Mirjam Nuver hebben een tijdloze uitstraling met een eigenzinnig en uniek handschrift.

SHOP

De andere Designers