Eversom

Ilse Evers

Wie verzint zoiets?!

De drijvende kracht achter Eversom is Ilse Evers. Met een achtergrond in dans en theater, weet zij als geen ander verhalen te verbeelden en de alledaagse wereld om te draaien. Een collega bezorgde Ilse haar eerste brandweerslang. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van het oersterke materiaal, ging ze op zoek naar de ideale bewerking en toepassingsmogelijkheden, zonder de karakteristieke uitstraling ervan te temmen. Om het materiaal te kunnen bewerken paste ze eigenhandig ambachtelijke hout- en leerbewerking gereedschap aan.
De slangen, met het reliëf aan de buitenkant, de codering, de merknamen en de verkregen littekens, bereiken opgerold haar atelier. Daardoor zijn ze plat met sterk gebogen randen. Nadat de losgesneden stukken grondig zijn gewassen en gesorteerd, kan het scheppen van een product beginnen. Daarbij laat Ilse het materiaal de vorm bepalen. Niet andersom. Een arbeidsintensief proces met als resultaat: Tijdloos design met een heroïsch verhaal en ook nog eens 100% vegan.

Brandweerslangenleer?

Is het nou toch echt leer?? De producten van Eversom worden gemaakt van brandweerslangen die nog lang niet zijn uitgeblust. Hogedruk slangen om precies te zijn. Ze werden gebruikt door de Nederlandse brandweer om talloze branden te blussen en levens te redden. Zodra die brandweerslangen worden afgekeurd belanden ze op de afvalberg, tenzij door Eversom geclaimd.
Het materiaal is ongeschikt voor recycling, maar leent zich uitstekend voor hergebruik. Sommige slangen gaan wel 40 jaar mee voordat ze in de werkplaats van Eversom komen. Ze hebben dan misschien wel de nodige vlammen en hitte doorstaan en duizenden liters water vervoerd, de kleur en glans is nog als nieuw. In de werkplaats krijgen ze een tweede leven als tas, riem, armband of een op maat gemaakt item. Krachtige ontwerpen, gemaakt van duurzaam brandweerslangenleer.

SHOP

De andere Designers