Iris Nijenhuis

Modulaire design sieraden

Door te experimenteren met laser cutting ontwikkelde Iris een techniek waarbij losse puzzelstukjes van textiel de basis vormen voor het ontwerpproces. Omdat de techniek zich ook uitstekend leent voor draagbare items ontwikkelde ze de innovatieve design sieradencollectie.

Iris gebruikt verschillende stoffen als scuba, neopreen en de betere kwaliteiten kunstleer en deze worden met de laser snijder in puzzelstukken gesneden. De stukjes worden gewassen en gedroogd en daarna puzzelt ze stukje voor stukje samen tot kettingen, armbanden en oorbellen. Door puzzelstukken handmatig te verwijderen of toe te voegen kan de vorm, grootte en eventueel kleur van het design gepersonaliseerd worden.

Het proces is arbeidsintensief en dat blijkt uit de ingewikkelde details van elk stuk. Om te beginnen  duurt het ongeveer 40 minuten voordat een stof van A3-formaat in 100-200 stukken is gesneden. Lasersnijden verbrandt de stukjes, dus daarna was ze alles zodat het weer fris ruikt. Dan kunnen de puzzelstukjes in elkaar worden gezet en dat is veel werk, vooral de gecompliceerde items. Door het gebruik van verschillende stoffen, soepel of stevig, met of zonder dessin, hebben de ontwerpen in elke uitvoering een andere uitstraling.

Vooral de exclusieve modellen van metallic stof ogen zwaar, maar bij aanraking verbaast je de lichtheid van het design. Daardoor zijn alle sieraden van Iris Nijenhuis heel draagbaar, niet alleen voor een avondje uit, maar zeker ook voor dagelijks gebruik.

Tip van Annemarij: Als ik de ketting van Iris niet draag dan drapeer ik hem over een handtasje. Deze staat op de kast in mijn slaapkamer. Zo geniet ik  van dit pronkstuk, ook op momenten dat ik de ketting niet draag.

SHOP

De andere Designers