Verhalen zijn altijd een belangrijk deel van mijn leven geweest. De bibliotheek was mijn walhalla, oneindige mogelijkheden met de beperking en frustratie dat ik een langzame lezer ben. Maar verteld worden verhalen nog mooier. Als kind hingen we aan de lippen van mijn oma, als oud juf zat ze vol versjes, die ze prachtig wist voor te dragen, elk bezoek weer opnieuw. Maar ouder wordend was er steeds minder tijd, studie en werken zorgen dat lezen op de achtergrond verdween.

Voorlezen


Totdat er kinderen kwamen. Voorlezen! De gevleugelde kat, het oneindige verhaal, Pluk van de Petteflet, de prachtige ritmes in de gedichten van Annie MG Smidt. Maar mijn mooiste ontdekking was het vertelfestival in Maastricht, een week lang “kinder” verhalen, verteld door professionele vertellers. Het liefst zat ik er iedere dag! Aanlenglimonade en koekjes mee en onder een oude boom in het stadspark luisteren naar begenadigde vertellers. Gelukkig raakte mijn kinderen net zo in de ban van de verhalen, we hebben heel wat zomers in het stadspark zitten luisteren. Later kwamen er de avonden bij voor volwassenen. Glaasje wijn en een knabbeltje erbij en genieten. Na verloop van tijd hadden de kinderen, het werden er 4, mijn zorg niet fulltime meer nodig en kwam er ruimte en behoefte aan “iets anders”. Alleen wat, dat wist ik niet.

Binnenhuiskunst


Terug de bloemenzaak in dan maar, maar na 2 jaar was ik klaar met iedere zaterdag werken. Na wat omzwervingen kwam ik terecht in Maasmechelen, een cursus Binnenhuiskunst. Vijf jaar lang ben ik er trouw iedere zaterdag naartoe gegaan. En in België is dat een heel schooljaar lang. Wat heb ik genoten! En afgezien! Tekenen, een onderdeel van de cursus. Hoe krijg je op papier wat je ziet. Het lijkt zó gemakkelijk. Interieurontwerpen maken, ik verdwaalde op internet. Zo veel moois, maar reeds ontworpen. Maar mijn ontwerpen moesten wel origineel zijn! En we bezochten beurzen. Samen met mijn leraar onder de tafel hangen om te kijken hoe hij gemaakt was. Hier heb ik zo veel van geleerd. En ook mijn passie voor Design opgedaan. Hoe leuk is het dan om ook eens echter de schermen te kijken van een beurs. Dus heb ik me opgegeven als vrijwilliger voor de Dutch Design Week in Eindhoven en Designday in Maastricht. Zo leerde ik de ontwerpers kennen, de gezichten achter de producten.

De Designer Verhalen


En wat bleek: Design en de Designer zitten vol verhalen! Verhalen over de producten, de oorsprong, de weg er naartoe. Maar ook de weg van de Designers. Velen van hun hebben een scala aan beroepen uitgeoefend, voordat ze designers zijn geworden, zo gevarieerd en zo prachtig! Ik ben deze verhalen gaan vertellen als Gastvrouw voor ontwerpers, hun rechterhand tijdens een beurs. Toen bleek pas dat het vertellen ook in mij zat, dat ik mensen kon boeien met de verhalen van mijn Designers. Voor mijzelf als persoon was er alleen meer nodig om te komen waar ik nu ben. In mijn beschermde wereldje als huisvrouw en moeder van 4 kinderen ondernam ik veel. Ik plande reizen, tentoonstellingen en bezienswaardigheden die er te zien waren, vliegreizen en hotels. En vervolgens stak ik mijn hand in de hand van mijn echtgenoot en liet mij er naar toe leiden.

Milaan


Dit veranderde nadat ik geselecteerd was om als 1 van de gastvrouwen mee te gaan naar Milaan, de eerste editie van Masterly, een expositie van Nederlandse Designers in een prachtig Italiaans paleis. Tot een week van tevoren heb ik geroepen dat ik niet ging, dat ik niet durfde. Uiteindelijk belandde ik in een groep van 8 dames, allemaal met een Design-achtergrond. Allemaal zoekende naar een plekje in deze wereld. Wat een mooie gesprekken hebben we gehad, we zijn er stuk voor stuk krachtiger uit gekomen. Voor mij was het belangrijkste resultaat dat er een deurtje openging. Ik kan dit, ik durf dit! Ik stap een vliegtuig in, land op de goede luchthaven en verdwaal niet in de kluwen van metrolijnen. Het jaar erop vloog ik helemaal alleen naar Milaan om een paar dagen te werken voor een Glasblazer tijdens de Salon del Mobile en om de stad op Designgebied te verkennen. Die kennis heb ik het jaar erna gebruikt om een geschikte locatie te vinden voor de tuinsets van SPARX living. Locatie, contact met de organisatie Airbnb, zó leuk om het allemaal te regelen!

Pop-Up Shop


Maar in gedachte was ik alweer een jaar verder, hoe mooi zou het zijn als we hier volgend jaar met een hele groep Nederlandse Designers zouden staan! Het is er niet van gekomen, de beslissingstermijn was te kort, de huur te hoog en de Designers wilde zich niet vastleggen voor een beurs die pas over ¾ jaar zou zijn. Maar het zaadje was geplant! Uiteindelijk werd het niet Milaan, maar mijn eigen vertrouwde Maastricht waar de eerste Pop-Up Shop van Storytelling-Design geopend werd. Tijdens de TEFAF.